Svaki gurman već itekako dobro zna gdje se nalazi Mangia – butik talijanskih namirnica. Prva trgovina je svjetlo dana ugledala 2020., a ovdje možete pronaći sve što miriše na Italiju – od brašna do pašte, od sireva do salama, sve to na čak dvije adrese – ona originalna u Medulićevoj te Mangia 2 u Tomašićevoj.
Ovih je dana Mangia u Medulićevoj dobila svoj nastavak u obliku Paninoteke – savršenog mjesta gdje odmah možete isprobati njihove proizvode posložene u odličan sendvič!
Vlasnik Vanja Kamalić, Lošinjanin koji se dugi se niz godina bavi distribucijom za jednu talijanske firmu, a svoju je strast prema talijanskoj kuhinji pretočio upravo u ovu trgovinu. Paninoteka koja je osvanula u Medulićevoj je zapravo logičan nastavak ove priče gdje Vanja svoje poznavanje namirnica, ali i pripreme ovih sočnih sendviča rado dijeli. U ovu je priču uletio i jedan Mario, nije Talijan već dobro nam poznat chef Mario Mihelj. On je u svoj pretrpan raspored ugurao i pripremu dva autorska sendviča na jelovniku ove Paninoteke.
I tako je u društvo spianate picante iz Calabrije, špeka iz Trenta, prosciutta, salame finochione s komoračem te vegetarijanskog sendviča, Mihelj ubacio s Il padrone roast beefom (focaccia Genovese, roast beef, gljive porcini, grana Padano, rikola, balsamico krema) i Porchettom (focaccia Genovese, porchetta Trevigiana, krema vrganji, grilani patlidžani, cherry rajčica, rikola). Iako imaju osam vrsta polugotovog kruha i peciva koja također dolaze iz Italije, sendviče rade samo u dvije vrste focaccie. A one su fantastične.
Kad se zaželim sendviča, radim ih sama doma jer doista nikad nisam našla sendvič koji bi me oduševio. Naime, sad ću slikovito opisati, od svakog me sendviča naprosto boli vilica koliko pecivo bude gumasto, tvrdo, pa razvlačiš salame iznutra, nadjev ispada, sve mi je zapravo uvijek naporno za pojesti pa mi na kraju taj sendvič bude zadnje što bih usput negdje pojela. No, ne i ovaj. Focaccia je hrskava, ali nježna i mekana u isto vrijeme. Nema trganja ni teškog žvakanja – sve se nekako stopi i jednostavno je stvoreno za uživanje.
A namirnice unutra? Kao i sav asortiman u Mangia trgovinama – izvrsne. Sirevi brutalni (burrata, stracciatella, grana Padano, Provola, gorgonzola dolce), salate svježe, meso fantastično i zaista se teško odlučiti za samo jedan sendvič. Mi smo isprobali tri sendviča, a zaista se veselim prilici da ih isprobam i ostatak jer su me ovi baš oduševili. Ako tražite nešto što ćete pojesti tek usput i nisu vam bitni sastojci, a ni kvaliteta kruha, možda bolje da zaobiđete ovo mjesto jer ovdje dolazite uživati u mirisima te prvenstveno okusima Italije u centru Zagreba.
Ovdje možete popiti talijanske vode, Segafredo kava, Pelegrino gazirani napitci i hladno pasterizirani sokovi Juice box, s najavljenim proširenjem ponude. Nije tu samo sve u sendvičima već mi je ovo postalo i novo hit mjesto za odlične deserte.
U probranom društvu od pet deserata, tu su klasični cannoli i profiteroli, kao i izvrsna torta meringa s kremom od limuna, ali i moj favorit po koji ću se vraćati – Rum baba. Opet neočekivana tekstura, dok sam za sendvič očekivala da će biti tvrd i težak, tako sam i za ovak kolač očekivala da će biti suh, a kad ono, čudo od vlažnosti, mekano i mirisno, a puno okusa. Vodit ćemo prijatelje ovdje da se oslade!
Cijelu objavu pročitajte na stranici vilicomkrozhrvatsku.com